Abstract:
Amaç: Çalışma, ailelerin anne sütü verilmesi ve bebek beslenmesi konusundaki uygulamalarını belirlemek ve bu uygulamalar üzerine etkili olabilecek çocuk ve aile ile ilgili faktörleri araştırmak amacıyla yapıldı. Gereç ve yöntem: Çalışmaya yaşları 10-18 ay arası (ortalama:14,4 ± 0,2 ay) olan 111 bebek alındı. Çalışma, Sağlam Çocuk Polikliniği'ne aşı uygulaması veya rutin kontrol için getirilen bebeklerin annelerine anket soruları sorulması ile gerçekleştirildi. Bulgular: 52 bebeğe (%46,8) doğumdan sonra ilk yarım saatte anne sütü başlanmıştı. Ankete katılan tüm aileler ilk 24 saatte anne sütü vermeye başlamışlardı. Bebeklerin ek gıdaya başlama zamanları ortalama 5,5 ± 0,1 ay idi. İlk 4 ayda ek gıdalara başlama oranı % 19,8 bulundu. Bunların %14'üne ek gıda başlanmasını bir hekim önermişti. Ailenin ekonomik geliri ile ve annenin eğitim durumu ile anne sütüne ilk başlama zamanı, sadece anne sütü verme zamanı, ek gıdalara başlama zamanı ve inek sütüne başlama zamanı açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Annelerin %80,0'i (89 anne) profesyonel destek almanın bebeklerinin beslenmesine pozitif yönde katkı sağladığını belirtti. Sonuç: Çalışmamızda anne sütü verilme oranlarının ülkemiz genel verilerinden daha iyi olması annelere bebek beslenmesi konusunda düzenli eğitim verilmesinden kaynaklanıyor olabilir. Bebek beslenme pratikleri konusunda düzenli olarak ailelere eğitim verilmesi, bebeklerin doğru beslenmesi konusunda en önemli uygulamalardan biridir. Objective: To study attidutes of the families and practices on breastfeeding and to delineate the factors affecting these attidutes and practices of parents or children. Material and method: 111 infants with a mean age of 14.4 ± 0.2 months (range 10-18 months) was studied. A questionnaire was filled by mothers of children presenting for immunization or routine health control. Results: Of the infants, 52 (%46.8) had received breastmilk within the first ½ hour after delivery. All infants had received brastmilk within the first 24 hours after delivery. Average time for initiation of supplemental feeding was 5.5 ± 0.1 months. The 19.8 % of infants had received supplemental feeding within the first 4 months. Fourteen per cent of these were adviced to do so by a physician. Monthly family income and mothers' educational status was not related to time of first breastfeeding, time of starting supplemental feeds, and time of starting cow's milk (p>0.05). Of all mothers %80 indicated that professional councelling had a positive effect on their infants nutrition Conclusion: Breastfeeding ratios in our study were higher than the national average. This may have resulted from professional councelling provided to mothers in our institution. Providing professional education on infant feeding is one of the most important factors to correct infant nutrition.