Abstract:
Kafein, ülkemizde önemli bir tarımsal ürün olan ve büyük miktarlarda üretilen çayın enönemli bileşenidir. Kafein, çok yaygın ve farklı alanlardaki kullanımı nedeniyle büyük ticarideğer taşımaktadır. Bu nedenle, ekonomik üretim proseslerinin geliştirilmesi son dereceönemlidir.Bu çalışmanın amacı, kafeinin su ve etil asetat/kloroform karışımı arasındaki dağılmakatsayılarının pH\'a bağlı olarak değişiminin incelenmesidir. Çalışmada organik çözücükarışımı etil asetat/kloroformun beş farklı oranı kullanılmıştır. Bu oranlar %20, %40, %50,%60 ve %80 kloroform içerecek şekilde seçilmiştir. Ayrıca dağılma katsayısının pH\'yabağımlılığının incelenmesi için denemeler beş farklı pH\'da yapılmıştır. Bu pH değerleri 5.65,5.90, 6.25, 7.10 ve 7.90\'dır. Deneysel çalışmada hazırlanan % 1\'lik (hacimsel) kafeinçözeltisinden belirli miktar alınarak çözücü karışımı ile ekstrakt edilmiş ve iyodometriyöntemiyle kafein analizi yapılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, pH değerininyükselmesiyle dağılma katsayısının arttığı tespit edilmiştir.Caffeine is a main component of tea, which is an important agricultural product in ourcountry. It has a great economical value because of its different and extensive industrialapplications.The aim of this study is to investigate the variation of the distribution coefficients ofcaffeine between water and ethyl acetate/chloroform mixture depending on pH. Ethylacetate/chloroform mixture was used in five different ratios. These ratios were selected as tocontain 20%, 40%, 50%, 60% and 80% chloroform. Also five different pH were selected toinvestigate the distribution coefficient depending on pH. These pH values were 5.65, 5.90,6.25, 7.10 and 7.90.In experimental investigations, 1% aqueous solution of caffeine was used. Caffeinecontent was analysed by means of Iodometry method.It was seen that the distribution coefficient of caffeine between water and solvent mixturewas increased with increasing pH.