DSpace Repository

AFLATOKSİNLİ BİBERLERİN HİPERSPEKTRAL GÖRÜNTÜLERİNİN SINIFLANDIRILMASI İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR

Show simple item record

dc.contributor.author TEMİZEL, Alptekin
dc.contributor.author YARDIMCI, Yasemin
dc.contributor.author ATAŞ, Musa
dc.date.accessioned 2015-10-07T14:58:54Z NULL
dc.date.available 2015-10-07T14:58:54Z NULL
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.12397/2468 NULL
dc.description.abstract Birçok gıda (fındık, fıstık, badem, mısır, buğday, kuru incir ve pul biber gibi), hasat, üretim ve depolama dönemlerinde kanserojen etkisi bilinen aflatoksin üreten küfler ile karşılaşmaktadır. Aflatoksin tespiti için kullanılan kimyasal yöntemler, daha doğru sonuçlar vermesine karşın uzun zaman alan, pahalı ve tahribatlı süreçlerdir. Bu çalışmada aflatoksinli pul biberlerin sınıflandırması için halojen ve morötesi (UV) ışık altında edinilen hiperspekral görüntüler kullanılmış ve bu görüntülerden parlaklık histogramı öznitelik vektörleri çıkarılmıştır. En önemli öznitelikler, yapay sinir ağları (YSA) bağlantı ağırlıkları ve asgari artıklık/azami ilişki yöntemleri kullanılarak elde edilmiş, değişik topolojilerdeki YSA ile sınıflandırma yapılarak veri tümleştirmenin sınıflandırma başarısına etkisi araştırılmıştır.Many foods (such as hazelnut, pistachio nut, almond, corn, wheat, dried fig, and chili pepper) are prone to carcinogenic aflatoxin formation during harvesting, production and storage periods. Chemical methods are used for detection of aflatoxins give accurate results, but they are slow, expensive and destructive. In this study, intensity histogram features of hyperspectral images of chili peppers are extracted under halogen and ultraviolet (UV) illumination source. Salient features are selected by using connection weights of artificial neural networks and minimum redundancy maximum relevance techniques. With various topologies of artificial neural networks, effect of data fusion on classification performance is investigated. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi en_US
dc.subject Veri tümleştirme, Hiperspektral görüntüleme, Gıda güvenliği, Makine öğrenmesi, AflatoksinData fusion, Hyperspectral imaging, Food safety, Machine learning, Aflatoxins en_US
dc.title AFLATOKSİNLİ BİBERLERİN HİPERSPEKTRAL GÖRÜNTÜLERİNİN SINIFLANDIRILMASI İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR en_US
dc.title.alternative NEW APPROACHES FOR CLASSIFICATION OF HYPERSPECTRAL IMAGES OF CHILI PEPPERS WITH AFLATOXINS en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account