Abstract:
Peynir endüstrisi her yıl yüksek şeker içeriğinden dolayı yüksek KOI konsantrasyonu ile karakterize edilen çok miktarda atık su üretmekte ve bu atıkların dış ortamlara deşarjı ciddi bir çevre sorunu teşkil etmektedir. Bu bağlamda peyniraltı suyundan elektrolizle eşzamanlı KOI giderimi yoluyla hidrojen gazı üretimi yeni ve gelecek vadeden bir yaklaşım sunmaktadır._x000B_Bu çalışmada hem şehir şebekesine bağlı DC güç kaynaklarıyla, hem de fotovoltaik panelle (PVC) üretilen elektrik gücüyle peyniraltı suyu farklı voltajlarda elektrik akımına tabii tutulmuş ve KOİ giderimiyle eş zamanlı hidrojen gazı üretimi incelenmiştir. Performans kıyaslama kriterleri olarak hidrojen üretim verimi ve hızı, enerji dönüşüm verimi ve KOI giderim verimi dikkate alınmıştır. Cheese manufacturing industry generates large amounts of high strength wastewater characterized by high chemical oxygen demand (COD) concentration and its disposal constitutes a serious environmental problem with total sugar being mainly responsible for its high COD contents. In this respect the production of hydrogen gas from cheese whey using electrohydrolysis method with simultaneous COD removal presents a promising and novel approach._x000B_In this study, hydrogen gas production with simultaneous COD removal was observed by application of different DC voltages to cheese whey wastewater with DC power suppliers connected to power grid and also with electrical power generated by a photovoltaic cell (PVC). Hydrogen production yields, hydrogen production rates, energy conversion efficiencies, COD removals were considered as criteria for performance comparison.