DSpace Repository

İzmir'de organik gıdalara ilişkin tüketici davranışlarını belirlemeye yönelik bir araştırma

Show simple item record

dc.contributor.author LÜLECİ, Selin
dc.date.accessioned 2015-11-26T14:00:35Z NULL
dc.date.available 2015-11-26T14:00:35Z NULL
dc.date.issued 2012
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.12397/10501 NULL
dc.description.abstract Dünyada gittikçe artan sanayileşme ve bunu kazanca çevirme hızı, insan sağlığı ve çevre üzerinde büyük ölçüde sorun teşkil etmeye başlamıştır. Tarımsal alanda üretim artışını sağlamak ve talebi karşılamak için gün geçtikçe daha çok tarımsal yöntem denenmektedir. Bu yöntemler doğal olmayan yollardan uygulanmakta ve keşfedilemeye çalışılmaktadır. Tarımsal olarak birim alandan daha çok verim elde etmek amacıyla çeşitli yöntemler denenmektedir. Bu anlamda artan talebi karşılamak esastır. Ancak bu yöntemleri uygularken, yararlanılan kimyasal girdiler ya da yapay gübreler insan sağlığını tehdit etmekte, çevresel bir tehlikeye yol açmaktadır. Bu noktada organik tarım kavramı oluşmuştur. Organik tarım, kimyasal madde kullanmamak koşuluyla gerçekleşen bir üretim sistemidir. Üretimin her aşaması kontrollü ve sertifikalıdır. Üretim yöntemi olarak birçok avantajının yanında dezavantaja da sahiptir. Bu dezavantajlar tüketici talebine yansımakta ve bu doğrultuda satın alma davranışını etkilemektedir. Çalışmada tüketicilerin organik gıdalara yönelik satın alma davranışları incelenmiştir. Satın alma davranışlarını incelerken, tüketicilerin organik tarıma, organik ürünlere ve gıdalara olan yaklaşımları da araştırılmıştır. Bu sorulara cevap almak adına anket yolunu seçmeye gidilmiştir. Bu yolu seçmekteki amaç, araştırma konusunun tüketicilere yönelik olması ve hedef kitleye bu yöntemle ulaşmanın daha sağlıklı olacağı düşüncesidir. Sağlıklı ve güvenli gıda maddelerine olan talep gelecek yıllarda daha da artacaktır. Tüketicilerin gıda tercihi konusundaki bilgilenmenin bilinç doğrultusunda yeni çözüm ve yöntemlerle desteklenmesi yararlı olacaktır. Buna ek olarak organik gıdaların fiyatlarından çok bu ürünlerin kalitesi, sağlığa olan faydası ve besin değeri vurgulanmalıdır. Bu öneriler ışığında tüketicilerin satın alma davranışlarının daha anlaşılır ve yönlendirilebilir olması beklenmektedir. Böylelikle organik pazar canlanacak, sağlık problemleri azalacak, çevre, bitki ve hayvan sağlığı büyük ölçüde korunacaktır. Increasing industrialization and the rate of translation to profit, constituting a big problem on public health and environment. Many methods are tried for increasing agricultural production and meeting demands. These methods are applied in non-natural ways and tried to be invented. Agriculturally, many methods are also tried for increase yield of unit area. Meeting demands is the principle. But while applying these methods; chemical inputs and artificial fertilizers threats public health and causes environmental hazards. Organic agriculture term was formed at this point. Organic agriculture is a production method which is not used chemical substances and every stage of the organic agriculture is certificated and under control. Organic agriculture has many advantages as many as disadvantages. These disadvantages reflect to consumer demand and affects purchasing behaviours. In this thesis, consumers purchasing behaviours have been examined related to organic foods. As purchasing analyzing, it have been searched consumers? point of view related to organic agriculture, organic foods and products. For learning the answers, it havebeen used survey method. The aim of choicing this method is research base to be towards to consumers and it is more accredited to reach consumers by this method. The demand for healthy and safety food products will have increased rapidly in future years. It will be useful to be informed consumers about their choice to be supported with new solutions and methods in accordance with conscious. In addition, it must have been specialized organic foods? quality, benefits for health, nutritional value instead of its price. In the light of the foregoing, it have been waiting consumers? purchasing behaviours to be more clear and navigable. In this way organic market will be brisk, healthty risks will be decreased and health of environmental, plants and human will be protected mainly. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher DEÜ Sosyal Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.subject Organik Tarım, Tüketici Davranşları, Tüketici Tutumu, Organik Gıda Pazarlaması, Satın Alma Niyeti,Organic Agriculture, Consumer Behaviours, Consumer Attitudes,Marketing of Organic Food, Purchase Intention en_US
dc.title İzmir'de organik gıdalara ilişkin tüketici davranışlarını belirlemeye yönelik bir araştırma en_US
dc.title.alternative A case study on the analysis of the consumer behavior towards organic foods in Izmir en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account