DSpace Repository

Çalışan gebelerin emzirmeyi sürdürmeye yönelik bilgilerini etkileyen etmenler

Show simple item record

dc.contributor.author Karancı , Gülşah
dc.date.accessioned 2015-11-25T14:34:08Z NULL
dc.date.available 2015-11-25T14:34:08Z NULL
dc.date.issued 2011
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.12397/9994 NULL
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışma çalışan gebelerin emzirmeyi sürdürmeye yönelik bilgilerini ve bilgilerini etkileyen etmenleri incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Metod: Çalışmanın verileri Haziran-Eylül 2010 tarihleri arasında toplanmıştır. Ev dışında herhangi bir işte çalışan, doğumdan sonra ilk bir yıl içinde işe geri dönmeyi planlayan, son trimesterda (28-40 hafta arası), sağlıklı 260 gebe araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veri toplamada, gebelerin sosyodemografik özellikleri ve emzirmeye ilişkin bilgilerini saptamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen iki ayrı form kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, t testi, kruskall-wallis analizi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerin tüm sorulardan aldıkları bilgi puan ortalaması 6.03 ± 2.99'dur. Gebelerin en az bildikleri sorular; bir memeyi boşaltmak için ne kadar süre sağılması gerektiği (% 21.9) ve sütün saklanma koşullarının neler (% 27.2) olduğudur. En çok bildikleri sorular ise; anne sütünün hangi yöntemle sağılacağı (% 87.3) ve sağılan sütün saklanacağı kabın özelliğidir (% 80). Çalıştıkları kurumda emzirme hizmeti verilen, üniversite ve lisansüstü mezunu olan, işyerinde sütünü sağan/emziren biriyle çalışan, emzirme eğitimi alan ve bu eğitim içeriğinde çalışırken emzirmeyi sürdürmeye yönelik bilgi bulunan, emzirme deneyimi olan ve kamu sektöründe çalışan gebelerin emzirmeyi sürdürmeye yönelik bilgi puanları daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Tüm bu sonuçlar çalışan gebelerin emzirmeyi sürdürmek için yeterince bilgiye sahip olmadığını ve işyeri koşulları uygun olanların, bilgi puanlarının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Çalışan kadınların, doğum sonrası çalışma yaşamlarında emzirmeyi sürdürebilmeleri için, antenatal dönemde aldıkları emzirme eğitiminin içeriğinde, sütün sağılma ve saklanma koşulları hakkında bilgilendirilmeleri önemlidir. Purpose: The aim of this descriptive study is to investigate the factors that affect working pregnant women knowledge related to breastfeeding. Method: The data were collected between June 2010 and September 2010. Two hundred sixty healthy pregnant women who work outside the home, who plan to return to work within the first year after birth and who were at the last trimester (28-40 weeks) of the pregnancy comprised the sample of the study. For data collection, two different forms developed by the researcher in order to determine socio-demographic characteristics of pregnant women and their knowledge on breastfeeding were used. For the evaluation of the data, percentage, t test, kruskall-wallis were used. Results: The mean knowledge score of the pregnant women for all the questions was 6.03 ± 2.99. Pregnant women achieved the lowest scores on the following questions: how long does it take to empty a breast while expressing milk (21.9 %), and what are the appropriate conditions for the storage of milk (27.2 %). Pregnant women achieved the highest scores on the following questions: Which method should be used to express mother's milk (87.3 %) and what are the features of the container the milk stored in (80 %). The following mothers achieved higher mean scores of knowledge regarding how to continue to feed their babies on their own breast milk while they continue working: those whose workplace provide facilities for breastfeeding, university graduates and postgraduates, those who work with someone else who expresses her milk or breastfeeds her baby in the workplace, those who have been trained on breastfeeding and continue to breastfeed their babies in the light of this training, those who already have breastfeeding experience and those who work in the public sector. Conclusion: All these results indicate that the pregnant women do not have enough information how to continue breastfeeding and their knowledge scores are higher who have appropriate workplace conditions. In order for working women to continue breastfeeding after they give birth, it is important to provide them with information about how to express their breast milk and how to store it in their education program given during the antenatal period. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.subject "breastfeeding", "breastfeeding education", "working pregnant women"."emzirme", "emzirme eğitimi", "çalışan gebeler" en_US
dc.title Çalışan gebelerin emzirmeyi sürdürmeye yönelik bilgilerini etkileyen etmenler en_US
dc.title.alternative Factors affecting the knowledge of working pregnant related to contining breastfeeding en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account