DSpace Repository

İzmir İnciraltı'nda doğa temelli bir agro turizm yaklaşımı kentsel tasarım projesi

Show simple item record

dc.contributor.author SHAFEEİ, Nazli
dc.date.accessioned 2015-11-20T12:53:22Z NULL
dc.date.available 2015-11-20T12:53:22Z NULL
dc.date.issued 2012
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.12397/7832 NULL
dc.description.abstract Agro turizm, başka deyişle tarım turizmi, kitle turizmine ve dünyada aynılaşan turizme karşı bir yeni turizm anlayışıdır. Bir yandan 1980`li yıllardan itibaren kitlesel turizmin doğal çevre üzerinde artan olumsuz etkileri sebebiyle diğer yandan da beton yığınlarından oluşan dev otellerle tüm ülkeleri, tüm toplumları birbirinin kopyasına dönüştüren turizm anlayışına karşı bir alternatif turizm çeşidi olarak ortaya çıkmıştır. Agro turizm, tarımla turizmi birleştiren, yerel halka gelir ve iş yaratırken, çevrenin ve doğanın korunmasına yardımcı olan ve ayrıca halk kültürünü değerlendiren bir turizm biçimi olarak tanımlanmaktadır. Agro turizm modelinde yerel yaşam tarzı ve yerel yiyecekler ön planda tutulmaktadır. Köy halkının kendi içinde örgütlenen ve yönetilen bir turizm olgusudur. İzmir kent merkezine yakın olan ve bugüne kadar yeşil dokusunu kaybetmeyen, yaklaşık 690.9 hektar büyüklüğünde olan ve 1989 yılında turizm alanı ilan edilmesinden dolayı farklı senaryolara konu olan İnciraltı bölgesi çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bu çalışma, alanın yerel özellikleri, halkın beklentileri çerçevesinde ve doğal sit alanlarıyla ilgili kanunlara dayanarak bir Agro turizm modeli kurgulamayı amaçlamaktadır. Çalışmada, proje alanının belirlenmesinin ardından, kurulacak olan modelin temel girdilerini oluşturacak ``alan analizi ?? elde etmeye dönük alan çalışmaları ve bölgede yaşayanların beklentilerini karşılamak amacıyla incelemeler yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda ulaşılan bulgular değerlendirildikten sonra ortaya çıkan sonuçlar, başlangıçta belirlenen varsayımlarla (yerel özellikler, halkın beklentileri, doğal sit alanlarıyla ilgili kanunlar ve Agro turizm ilkeleri) ilişkilendirilmiştir. Ortaya çıkan sonuç ve sentezler kurulacak modelin temellenen amaç ve hedeflerinin belirlenmesinde kullanılmıştır. Tüm bu çalışmalardan sonra yerel özelliklerle temellenen, halk beklentileri (ek gelir veya yüksek gelir) ve Agro turizm geliştirmeye yönelik açılımları bulunan İnciraltı çalışma alanında, kentsel tasarımı olarak Agro turizm modeli önerilmiştir. Agro-tourism in other words, farming tourism is against mass tourism and tourism which is similar to each other in the world, it is a new tourism concept. On the one hand since the 1980s due to increasing negative effects of mass tourism on the natural environment of the giant piles of concrete, all the hotels in the countries on the other hand, all societies into each other's copy of the type of tourism has emerged as an alternative to the concept of tourism. Agro tourism which combining farming and tourism, in creating income and jobs for local people, helps protect the environment and nature and also identified evaluating the folk culture as a way of tourism. Agro tourism model is incorporated into the local life style and local foods. Organized and managed within the village population the phenomenon of tourism. Close to city center, Izmir, and so far it does not lose the texture of the green, in size with 690.9 hectare and due to the proclamation of a tourism area in 1989, which are subject to different scenarios were selected as the study area in Inciralti. The local characteristics of the study area, based on the public expectations and laws related to natural protected areas aims to create a model of Agro tourism. After the determination of the project area, constitute a major input to the model which will be established 'area analysis' faces to obtain field studies and investigations were carried out in order to meet the expectations of those living in the region. Studies have emerged as a result of the findings obtained after evaluating the results, initially associated with the assumptions (local facilities, public expectations, laws related to natural sites areas and Agro tourism principles). The results and synthesizes determine goals and objectives established based model was used. After all these studies based local features, public expectations (additional income or high income) and expansions to develop Agro tourism in the working field of Inciralti, as a model of urban design proposed Agro tourism. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.subject Agro turizm kavaramı, kentsel tasarım, Agro turizm modeli, İnciraltı. Agro-tourism concept, urban design, Agro-tourism model, Inciralti. en_US
dc.title İzmir İnciraltı'nda doğa temelli bir agro turizm yaklaşımı kentsel tasarım projesi en_US
dc.title.alternative In İnciralti region (İzmir) nature-based an agro tourism approach to an urban design project en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account