DSpace Repository

Antimikrobiyal aktivitesi olan bazı bitkilerin gıda konservelerinin korunmasında kullanımı

Show simple item record

dc.contributor.author ÖZKAVALALI, ÖZLEM
dc.date.accessioned 2015-11-18T14:54:56Z NULL
dc.date.available 2015-11-18T14:54:56Z NULL
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.12397/7076 NULL
dc.description.abstract Bu çalşmada, antimikrobiyal aktivitesi olan bitkilerin yaygın mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal aktiviteleri temel alınarak, bu bitkilerin konserve salçaların bozulmadan saklanmasında etkili olarak kullanılabilirliği incelenmiştir._x000B_Araştırmamızda, önce, bazı bitkilere ait (Mentha piperita, Salvia pomifera, Salvia officinalis L., Sideritis perfoliata, Sideritis sipylea , Sideritis athoa, Micromeria myrtıfolia , Mentha piperita ,Thymus zygoides, Origanum onites,Origanum vulgare, Laurus nobilis , Rosmarinus officinalis,Ocimum basilicum) bitki özütlerinin, mikroorganizmalar (Staphylococcus aureus ATCC 50520, Esherichia coli ATCC 707, Pseudomonas aeruginosa ATCC 4615 kültür kolleksiyonları ve Escherichia coli, coagulate Staphylococ, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae ya ait 26 klinik isolat) üzerindeki antimikrobiyal aktivitesi test edilmiştir. Mentha piperita, Salvia pomifera, Salvia officinalis L., Thymus zygoides, Origanum onites, Origanum vulgare, Laurus nobilis türlerinin antimikrobiyal aktivite gösterdikleri saptanmıştır. Daha sonra, bu bitkilere literatürde antimikrobiyal aktivite gösterdikleri belirlenen diğer bazı bitkiler (Raphanus raphanistrum, Origanum majorana, Allium sativum , Zingiber officinale, Salvia fruticosa, Olea europaea) ilave edilerek özütlerinin, domates salçasında gelişen mikroorganizmalar (Bacillus subtilis, Bacillus brevis ATCC 9999, Bacillus megaterium,,Bacillus thuringiensis NRRL.B, Bacillus cereus,Penicillium griseofulvum,Fusarium flocciferum, Rhizophus oryzae, Fusarium oxysporium, Fusarium moniliforme) üzerindeki etkileri incelenmiştir._x000B_Araştırma sonunda, taze sarımsak özütünün domates salçalarında gelişen Penicillium griseofulvum, Fusarium flocciferum, Fusarium oxysporium, Fusarium moniliforme küfleri üzerinde kuvvetli antimikrobiyal etki gösterdiği, ancak bakteriler üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir. Yapılan gözlemlerde, sarımsağın güçlü bir şekilde mikroorganizma gelişimini engellediği, taze zeytin yaprağı ve turp otunun karıştırıldığı kültürlerde de mikroorganizma gelişiminin engellendiği gözlenmiştir.Nanenin ise kayda değer bir antibakteriyal etkisi görülmemiş ancak antifungal etki gösterdiği tespit edilmiştir._x000B_Laboratuvar denemelerinde Antimikrobiyal etkinliklerin belirlenmesinde, bakteriler Muller Hinton Agar (MHA), mantarlar ise Pateto Dextrose Agar (PDA) besiyerlerinde kültüre alınarak, Bauer, Kirby disk diffusyon yöntemi ve geleneksel dökme ve yayma plak metodları uygulanmıştır. In this study, the effect of the plants which have antimicrobial activities on the healthy preservation of the tomato pastes by taking in to consideration basically their antimicrobial reactions on common microorganisms, is researched._x000B_In our research, to start with, the antimicrobial effects of the extracts of some plants (Mentha piperita, Salvia pomifera, Salvia officinalis L., Salvia tomentosa , Sideritis perfoliata, Sideritis sipylea , Sideritis athoa, Micromeria myrtıfolia , Mentha piperita ,Thymus zygoides, Origanum onites,Origanum vulgare, Laurus nobilis , Rosmarinus officinalis , Ocimum basilicum) are tested on microorganisms (Staphylococcus aureus ATCC 50520, Esherichia coli ATCC 707, Pseudomonas aeruginosa ATCC 4615 cultural collections and on Escherichia coli, coagulate Staphylococ, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae 26 clinical isolates )It is confirmed that Mentha piperita, Salvia pomifera, Salvia officinalis L., Salvia tomentosa , Thymus zygoides, Origanum onites, Allium sativum species have antimicrobial effects. Further on the antimicrobial effects of those plants together with some other plants (Raphanus raphanistrum, Origanum majorana, Allium sativum , Zingiber officinale, Salvia fruticosa, Olea europaea) known by their antimicrobial activities, examined on the microorganisms developed in tomato pastes._x000B_At the final stage of this study, it is confirmed that the fresh garlic extract has strong antimicrobial effect on the Penicillium griseofulvum, Fusarium flocco , Fusarium oxysporium, Fusarium moniliforme molds developed in tomato paste but has no effect on bacteria. According to our observations, garlic prevents strongly the development of microorganisms. Fresh olive leaf and radish also prevents the microorganism developments in the cultures they are added in ,but the applied doses of mint has no antibacterial noteworthy effect on the microorganisms whose improvement have been studied though it has an antifungal effect._x000B_During the laboratory experiments for determination of antimicrobial activities, bacteria are observed in MHA(Müler Hinton Agar) and funguses in PDA(Pateto Dextrose Agar) by traditional pouring and spreading plague methods. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher DEÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.subject en_US
dc.title Antimikrobiyal aktivitesi olan bazı bitkilerin gıda konservelerinin korunmasında kullanımı en_US
dc.title.alternative The usage of some of the plants which have antimicrobial activities in the protection of food tins en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account