Abstract:
Gıdaların güvenli bir sekilde tüketime hazır hale getirilmesi için basta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere Türkiye'nin de içinde olduğu birçok ülke gıda güvenliği ile ilgili standart ve yönetim sistemleri gelistirmis ve uygulamaya koymustur. Gıda güvenliğini sağlamak için ulasılan en son yöntem olan HACCP sistemi ise bu ülkelerde ulusal standartlar olarak yayınlanmıstır. Uluslararası ticarette akreditasyonu ve tüm dünyada gıda güvenliği standartlarında ortak bir sistemin kullanılmasını sağlamak için, 2005 yılında ISO tarafından hazırlanan ISO 22000: Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standardı Türkiye'nin de içinde olduğu birçok ülke tarafından kabul edilmistir. Türkiye'de TSE tarafından 2006 yılında uygulamaya konan ve belgelendirme çalısmalarında TS 13001-HACCP Standardının yerini alan TS EN ISO 22000'nin gıda ve gıda ile ilgili isletmelerde uygulanması çalısmaları henüz yenidir. Bu bağlamda çalısmanın amacı, sistemin uygulanma süreci ile ilgili yeni açılımlar sağlamaktır. Çalısmada HACCP sisteminin ISO 22000 standartları ile iliskisi değerlendirilerek, ISO 22000'in uygulama sürecinde temel adımlar ele alınmıstır. Birinci adımda yönetimin sorumluluğu kapsamında yer alan konular, ikinci adımda önkosul programlarının olusturulması ve üçüncü adım da ise ISO 22000'in uygulama asamaları ele alınacaktır. To get foods ready for consumption safely, USA and EU initiating, many countries including Turkey had developed and put into practice standards and management systems for food safety. HACCP, the most recent procedure pursued to ensure food safety, has been published as national standards in these countries. In order to maintain the accreditation in international trade and the use of a commmon system for food safety standards globally, ISO 22000: Food Safety Management Systems Standards which has been prepared by ISO in 2005 has been acknowledged by many countries including Turkey. The application of TS EN ISO 22000, which has been put into practice in Turkey in 2006 and has replaced TS 13001-HACCP in documentation practices, is very new in food and food-related managements. In this context, the purpose of this study is to provide new expansions about the application process of the system. In this study, the major steps of the application process of ISO 22000 has been discussed through evaluation of HACCP system's relation with ISO 22000 Standards. The first step includes the subjects in the scope of management responsibility, second step consists of creation of prerequisite programs and the third step takes up the application phases of ISO 22000.