dc.contributor.author |
KUŞKU, ERGÜN
|
|
dc.contributor.author |
AKBAŞ, Özge
|
|
dc.contributor.author |
SELÇUK, Pınar
|
|
dc.contributor.author |
GÖNEN, Fulya
|
|
dc.contributor.author |
ERDEM, Didem
|
|
dc.contributor.author |
ÖZKAN, AYŞE ŞEBNEM
|
|
dc.date.accessioned |
2015-10-08T15:15:26Z |
NULL |
dc.date.available |
2015-10-08T15:15:26Z |
NULL |
dc.date.issued |
2007 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.12397/2920 |
NULL |
dc.description.abstract |
Amaç: Urtikarya sık görülen, tanısı kolay konulabilen ancak oldukça değişken etyolojik faktörlerin saptanmasının zor olduğu bir dermatozdur. Bu çalışmada kliniğimizde urtikarya tanısıyla izlenmiş olan hastalarda saptanan etyolojik faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışmada 2000-2007 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Kliniği'nde yatarak tedavi gören urtikarya tanısı almış 127 olguda saptanan etyolojik etmenler araştırılmıştır. Bulgular: Ayrıntılı anamnez ve etyolojiye yönelik yapılan tetkikler sonucunda özellikle gıdalar, ilaçlar ve infeksiyonlar olmak üzere 92 (%72,4) hastada en az 1 veya daha fazla olası tetikleyici etken saptanırken, 35 (%27,6) hastada tetikleyici etken saptanamamıştır. Sonuç: Çalışmada elde edilen bulgular ışığında; urtikaryalı olguların değerlendirilmesinde infeksiyonlar, ilaçlar ve gıdalar başta olmak üzere olası tetikleyici faktörlerin alınacak ayrıntılı anamnezde yer almasının önemi vurgulanmıştır. Objective: Urticaria is a common skin disease which is easily diagnosed. In contrast to the ease of its diagnosis, the underlying etiologic factors are often difficult to determine. In the present study, we aimed to evaluate the etiologic factors in patients with urticaria who were followed-up by our clinic. Material and method: In this retrospective study; 127 in-patients with urticaria who were followed up in Dokuz Eylül University Medical School Department of Dermatology between the years 2000-2007 were re-evaluated to outline the established etiologic factors. Results: Detailed anamnesis and laboratory investigations revealed at least one etiological factor in 92 (72.4%) patients, especially foods, drugs and infections. On the other hand 35 (27.6%) patients had no associating triggering factors. Conclusion: In this study, the importance of a detailed history regarding triggering factors such as infections, drugs and foods in the evaluation of patients with urticaria was emphasized. |
en_US |
dc.language.iso |
tr |
en_US |
dc.publisher |
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi |
en_US |
dc.subject |
Urticaria, etiology, infection, drug, food Urtikarya, etyoloji, infeksiyon, ilaç, gıda |
en_US |
dc.title |
Urtikaryalı Olgularda Etyolojik Etkenlerin Saptanması |
en_US |
dc.title.alternative |
THE EVALUATION OF ETIOLOGICAL FACTORS IN URTICARIA |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |