Abstract:
Yiyecek-içecek üreten isletmelerde gıda hijyeni ve güvenligi, diger bir deyisle yiyecek ve içeceklerin, belirlenmis saglık standartlarına göre hazırlanması, müsteri saglıgı ve memnuniyeti açısından oldukça önemlidir. Gıda güvenligi konusunda da en önemli sistemlerin basında HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) Sistemi gelmektedir. Bu çalısmada, bes yıldızlı otellerin mutfak departmanı çalısanlarının HACCP ile ilgili düsüncelerinin tespiti amaçlanmıstır. Gelistirilen soru kagıdı 1 Kasım 2007 ve 1 Nisan 2008 tarihlerinde Ankara, Antalya, 4stanbul ve 4zmir'de bulunan toplam 43 adet bes yıldızlı otel isletmesinde çalısan toplam 832 mutfak personeline uygulanmıstır. Arastırma sonuçlarına göre, çalısanların HACCP sistemini otel isletmeleri için çok önemli bir gıda güvenlik sistemi olarak gördüklerini ortaya koymustur. Meeting required health standards during the process of food preparation and serving is of critical importance to costumer health and satisfaction. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is one of the major systems regarding food safety. The basic objective of this study was to determine attitudes of kitchen staff towards the HACCP system. The questionnaire was applied to 832 employees working in 43 five star hotels in Ankara, Antalya, Istanbul and Izmir during 1 November 2007, 1 April 2008. The results showed that the HACCP system was perceived as avastly important system for food safety .