Abstract:
 Envanter yönetimi, müşteri talebinin en düşük maliyetlerle zamanında karşılanmasını sağlar. Bu nedenle envanter yönetiminin doğru yapılması, işletmelere rekabet ortamında  üstünlük sağlayacağı gibi, maliyetlerini de azaltacaktır. Envanter kuramı literatüründeki  klasik modellerin çoğu, ürünlerin süre kısıtlaması olmadan stoklanabileceğinden hareketle  geliştirilmiştir. Oysa sağlık, gıda gibi birçok alanda karşılaştığımız raf ömrü olan ürünlerin  envanter kontrolü, dayanıklı ürünlerin envanter kontrolünden farklıdır ve önemli bir  problemdir. Bu çalışmada bozulabilir envanter probleminin genel yapısı ve dinamikleri  kısaca açıklanmış, problemin hangi yönleri ile farklılık göstereceği incelenmiştir. Ayrıca  bozulabilir envanter probleminin çözümüne önemli katkılar yapmış olan çalışmalar  araştırılmış, uygun bir sınıflamaya göre bu çalışmalar kısaca sunulmuştur  Inventory management allows satisfying customer demand on time with minimum cost.  Hence, accurate management of inventory not only allows for superiority to companies in  the competitive environment but also minimize the inventory costs, as well. Most of the  classical models in inventory theory literature are developed for the products that can be  stored without time limitation. However, the inventory management of some products which  have a lifetime such as the products that are used in health or food industry is different  from the classical models and has been an important problem recently. In this study, the  general structure and dynamics of the perishable inventory have been explained briefly and  the aspects that differs the perishable problem from each other have been examined.  Moreover, the literature those make considerable contributions on the inventory  management of perishable products have been studied and presented briefly with respect to  the appropriate classification