dc.description.abstract |
Amaç: H.pylori bakterisi kronik gastrit ve peptik ülserin etkeni olup olup mide kanseri ve MALT lenfoma gelişiminden de sorumlu tutulan gram negatif spiral bir bakteridir. Genetik ve çevresel faktörler H.pylori enfeksiyonunda önemi bilinen etmenlerdir. Fakat hala H.pylori pozitifliği ile beslenme alışkanlıkları, sigara içimi ve alkol kullanımı ile ilgili yapılan çalışmalar çelişkilidir ve bu konu bilinmezliğini sürdürmektedir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, H.pylori için eradikasyon alan, gastroenteroloji polikliniğinde takip edilen hastalarda, beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin H.pylori eradikasyonu üzerine etkilerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalında, H.pylori enfeksiyonu nedeniyle Ocak 2010 ile Nisan 2010 tarihleri arasında başvuran ve herhangi bir nedenle eradikasyon ttedavisi yapılan tüm hastaların dahil edilmesi planlandı. Birimimizde bu tarihler arasında başvuran hastalardan 242 tanesine eradikasyon verildiği görüldü. Ancak bunlardan 124 tanesine ulaşıldı. İlk basamakta tüm hastalara telefon ile ulaşılarak hastaneye gelmeleri istendi. Hastaneye gelemeyen hastalar ile de ayrıntılı telefon görüşmeleri yapıldı. Hastaneye başvuran hastalaræ bilgilendirilmiş onam alınmasını takiben yapılandırılmış, standart bir form (ek-1) kullanılarak değerlendirildi. Telefonla görüşülen hastalarda, aynı standart form kullanılarak değerlendirildi. Formda hastaların beslenme alışkanlıkları ve hayat tarzlarıyla ilgili değişiklikler sorgulandı. Sonuçlar:124 hasta (66 kadınæ58 erkekæ hastaların ortalama yaşı 50,8±13,7) ile poliklinikte yüzyüze veya telefonla görüşüldü. Hastaların ortalama BMI(Body maiss index) leri 27±4,4 tü. Eradikasyon sayısı yapılan istatistiksel değerlendirmede anlamlı olarak kadınlarda daha fazla bulundu. (p=0,038).Reenfeksiyon istatistiksel olarak anlamlı erkeklerde daha fazlaydı.(p=0,025). Stress, egzersiz, medeni durum, sosyoekonomik düzey, alternatif tıp desteği ile H.pylori lenfeksiyonu arasında koorelasyon bulmadık. Yoğurt, peynir, soğan-sarımsak, yeşil sebze, elma, erik ve diğer meyvaların artmış tüketiminin H.pylori eradikasyonunun başarısını olumlu yönde etkilediğini bunun literatürle uyumlu olduğunu saptadık.( sıra ile p= 0,002, p=0,003, p=0,019, p=0,035 ve p=0,01).Hastaların içki tüketimleri incelendiğinde en az 15 günde bir 9 cc rakı içen hastalarımızda da istatiksel açıdan anlamlı şekilde H.pylorlari eradikasyon başarısının arttığını bulduk(p=0,001).Bira, şarap gibi diğer alkollü içkiler ile çay, kahve, meyve sulari gibi diğer içkiler ve turunçgiller ile H.pylori eradikasyonu arasında anlamlı ilişki saptamadık. Sigara kullanımının ve artan kırmızı et tüketiminin H.pylori eradikasyonunu negatif yönde etkilediğini saptadık.(sıra ile p=0,044 ve p=0,027) Sonuç: Akdeniz mutfağına uygun olarak yoğurt, peynir, soğan-sarımsak, yeşil sebze tüketimi, elma, erik ve diğer meyvaların H.pylori eradikasyonunun başarısını pozitif yönde etkilediğini literatürle uyumlu olarak saptadık. İlginç bir şekilde rakı tüketen hastalarımızda da istatiksel açıdan anlamlı şekilde H.pylori eradikasyon başarısının arttığını bulduk. Stress, egzersiz, sosyoekonomik düzey ve medeni durum ile H.pylori enfeksiyonu arasında koorelasyon bulmadık. Sigara ve kırmızı et tüketiminin H.pylori eradikasyonunu negatif olarak etkileyen faktörler olarak saptadık. Anahtar sözcükler: Helicobacter pylori, beslenme, hayat tarzı değişiklikleri Objective: H. Pylori bacteria is a gram negative spiral bacteria which is an agent of chronical gastrit and peptic ulcer and also is thought to be responsible for growth of MALT lymphoma and stomach cancer. Genetic and environmental factors are known to be important agents for H. Pylori infection. Yet the searches that are made about the relations between nutrition routine, smoking, alcohol and the positivity of H. Pylori are still contradictory and continues to be unknown. Therefore the reason of this study is to tell the effects of changes in the nutrition and life styles of patients who take H. Pylori eradication at gastroenterology polyclinic to H. Pylori eradication. Methods: It was planned to include all of the patients who take eradication treatment for H. Pylori infection between January 2010 and April 2010 at Dokuz Eylül University Medicine Faculty Gastroenterology Science Department to the study. It was seen that 242 patients were given eradication between these dates. We could reach 124 of 242 patients. For the first step we called all the patients and wanted them to come to the hospital. Detailed phone discussions were made with the patients who couldn't come to hospital. The patients who applied to hospital were evaluated with the use of a standard form (attach 1) after they had taken informed consents. The patients who were interviewed by the phone were also evaluated with the same standard form. The changes at nutrition and life styles of the patients were examined in the forms. Results: 124 patients (66 womenæ 58 menæ average age of the patients 50, 8 ± 13, 7) were interviewed face to face at the polyclinic or with the phone. The avarage BMI (body maiss index) of the patients were 27 ± 4,4. In the statistical evaluation that was made, eradication number was found higher for the women meaningfully (p=0,038). Reinfection was found higher for men in a statistically meaningful way (p=0,025). We could not find a correlation between stress, exercise, marital status socioeconomical level, alternative medicine support and H. pylori infection. We found out the fact that the increase at the consumption of yoghurt, cheese, onion-garlic, green vegetable, apple, prunus dornestica and other fruits affected the success of H. pylori eradication in a positive way and it was compatible with the literature (respectively p=0,002æ p=0,003æ p=0,019æ p=0,035 and p=0,01). When the consumption of alcohol of the patients was examined we also detected in a statistically meaningful way that the success of the H. pylori eradication increased at the patients who drank 9 cc raki at least in 15 days (p=0,001). We didn't determine a meaningful relation between H. pylori eradication and the consumption of beer, wine, other alcoholic beverages, tea, coffee, citrus fruits and fruit juices. We discovered that the consumption of cigarette and red meat affected H. pylori eradication in a negative way (respectively p=0,044 and p=0,027). Conclusion: We found out compatibly with the literature that consumption of nutritions which are related to Mediterranean such as yoghurt, cheese, onion-garlic, green vegetable, apple, prunus dornestica and other fruits affect the success of H. Pylori eradication in a positive way. A strange point was that we also found out in a statistically meaningful way that the success of H, pylori eradication increased at the patients who consumed raki. We could not find a correlation between the H. pylori infection and stress, exercise, socioeconomical level and marital status. The consumption of cigarette and red meat were detected as factors that affected the H. pylori eradication in a negative way. Key Words: Helicobacter Pylori, changes at nutrition and life style. |
en_US |