Abstract:
Finans yönetiminin en önemli konularından biri olan işletme sermayesi, işletmelerin kısa vadede dönen varlıklarına yaptıkları yatırımları ifade etmektedir. Kuruluşunu tamamlamış bir işletmenin üretime başlayabilmesi için gerekli gider gruplarına işletme sermayesi denir. Bu gider grupları hazır değerler, menkul değerler, ticari alacaklar ve stoklardan oluşmaktadır. İşletmelerin tam kapasite ile çalışabilmeleri ve mali sıkıntıya düşmeden yükümlülüklerini karşılayabilmeleri açısından işletme sermayesi oldukça önemlidir. 1980'lerden sonra ivme kazanan ve Türkiye ekonomisinde önemli yeri olan turizm sektörünün bel kemiği olan konaklama endüstrisi çok büyük yatırımlar ve işletme sermayesi gerektiren bir alandır. Mevsimlik özelliği, talep dalgalanmaları, yüksek işgücü devir hızı, üretilen ürünlerin üretildiği yerde tüketilme zorunluluğu ve stoklanamaz olması gibi sektörel özelliklerinden dolayı konaklama işletmeleri değişimlerden çok çabuk etkilenmektedir. Bu nedenle konaklama işletmelerinde işletme sermayesi yönetimi büyük önem arz etmektedir. Working Capital which is one of the primary issues of financial management states the investments that establishments fund for their current assets. Essential expense groups which are required to begin the production for a fully formed establishment are being named as working capital. These expense groups are consists of liquid assets, goods and chattels, trade receivables and inventories. The working capital is fairly substantial for the establishments to operate in full capacity and not to be hard up financial distress. Hospitality industry; that gain speed after 1980?s and which is the vital point of the tourism sector that looms large in economy of Turkey; is such a field that requires sizeable investments and working capital. The hospitality establishments have a bearing on variations due to its industrial characteristics such as seasonality, demand fluctuations high turnover rate of labor, the necessity of consuming the production on where they are produced and being unable to store. Therefore the working capital management on hospitality establishments becomes more of an issue.